VVR legt bom onder alle (Vlaamse) Belgische websites

Karel

Nieuw lid
21 feb 2008
814
1
0
#21
Lees door wat de VVR schrijft:

Verkoop en promotie van reizen door buitenlandse bedrijven op de Belgische markt.

Eén van onze opdrachten is het laten respecteren van de Belgische wetgeving.
In dit verband hebben wij in 2005 een procedure gevoerd lastens een Nederlandse touroperator die promotie voerde, reizen verkocht op de Belgische markt .be domein had geregistreerd.

Uit een vonnis door de rechtbank van koophandel te Antwerpen van 28 juli 2005 blijkt het dat het verboden is in België promotie te voeren, te verkopen van reizen en/of een .be domein te registreren zonder over een Belgische vergunning van reisbureau te beschikken.

Buitenlandse bedrijven die willen verkopen, promoten (bijv via een .be domein) dienen dus over een Belgische vergunning te beschikken.
Dus even stipuleren een .be domein te registreren

Maar dat kan ik in Zwolle met één muisklik. Lijkt erop dat de Belgische staat op dit punt overstag is gegaan. Let op 2005 naar 2011!! Er is geen goedkeuring, voorleggen aan de Belgische registrant meer nodig. En dus ook niet een check op het hebben van een vergunning.

Voor het zijn van affiliate heb ik zeker geen ter zake diploma of kennis nodig. Netjes schrijven is alles!!

Ik begrijp die rechter wel. Die wil voorkomen dat rommel bedrijfjes via Internet nare dingen aanbieden. Geldt dat dan ook voor een affiliate die met instemming van de vergunninghouder opereert en die alleen maar netjes moet schrijven? Slimme knaap. want hij wist toen ook al dat je een gevecht tegen chaos/Internet altijd verliest. Vandaar die .be registratie, daarmee zet ie de boel klem. Althans als het nog geldt??

Karel
 

Langace

Nieuw lid
4 dec 2005
1.453
0
0
www.zinngeld.nl
#22
Zeer interessante discussie.

Over een vestiging gesproken: Zo als ook voor de belastingdienst is een affiliate gevestigd waar hij achter zijn internet zit. Dat hoeft geen stenen winkel te zijn. Als Barvee in Belgie woont (en werkt) is dat zijn vestiging.

.nl/.com: Ik denk dat dit alleen helpt als Barvee in Nederland woont. Belgie heeft inderdaad niks te zeggen over wat buitenlandse bedrijven vanuit hun land doen. Dat Belgen daar kopen is niet "hun" probleem (Zie bv met goksites).

Deze wet is er natuurlijk om de concurrentie tegen te gaan. Net zoals de vaste boekenprijs in NL. Belgische boeken winkels kunnen ook gewoon in NL de boeken verkopen zonder vaste boekenprijs, zolang ze maar van over de grens komen.

Ik vind het een moeilijk situatie, maar wel oplosbaar. Als er veel geld mee gemoeit is zou ik het voor de rechter laten komen. Groupon green een DWANGSOM van 2500 per overtreding, maar kon wel nog een maand doordraaien.

Is verhuizen net over de grens een optie? En dan alle BE site door linken naar de .nl en vanuit daar 'verkopen'.
 

Karel

Nieuw lid
21 feb 2008
814
1
0
#23
Buitenlandse bedrijven die willen verkopen, promoten (bijv via een .be domein) dienen dus over een Belgische vergunning te beschikken.
Dat staat er, dus dat is geen oplossing, tenzij de Nederlandse staat de Belgische niet erkent en dat is ....

Karel
 

mdobro

Actief lid
12 sep 2005
2.377
0
36
www.daisycon.com
#24
Een ietwat kromme redenatie die de VVR hier tracht toe te passen. In nederland stimuleren vakorganisaties hun leden online te gaan en in belgië wil men online reclame verbieden.

Zowel vanuit Daisycon als vanuit de PAN (met de leden die ook in België actief zijn) zullen we kijken welke route we in deze zaak het best kunnen bewandelen.

Op het moment heb ik geen instant oplossing voorhanden, echter ook in ons belang zullen we trachten een oplossing te vinden.

Mochten affiliates aangeschreven zijn, dan is het wellicht nuttig deze info met ons te delen, zodat we een juist beld kunnen scheppen bij de betrokkenen. Indien mogelijk verzoek ik een ieder in dit geval contact met ons op te nemen en de beschikbare info met ons af te stemmen.

Contact kan direct met mij (pm) of via je contactpersoon bij daisycon.
 

Langace

Nieuw lid
4 dec 2005
1.453
0
0
www.zinngeld.nl
#25
Karel zei:
Buitenlandse bedrijven die willen verkopen, promoten (bijv via een .be domein) dienen dus over een Belgische vergunning te beschikken.
Dat staat er, dus dat is geen oplossing, tenzij de Nederlandse staat de Belgische niet erkent en dat is ....

Karel
Kan Exepdia.com aan Belgische cosumenten rijzen verkopen zonder een vergunning? JA dat kan. Kan worldticketcenter.nl reizen en vliegtickets verkopen aan Belgische consumenten zonder vergunning? Ja dat kan.
Kan IEDERE internationale website een Belgen reizen verkopen? Ja. Betalen ze belasting in Belgie? Nee. Ze verkopen dus (als je affiliate 'verkopen' wil noemen) vanuit een vestiging die NIET in Belgie is.
Als jij bij Amazon.com iets koopt hoeft Amzon zich ook niet te houden aan de garantie regels zoals die in NL gelden, je koopt op dat moment in de USA.

Het is zelf zo erg dat als je een ticket bij KLM koopt en je vliegtuig heeft een technisch mankement dat je 600 euro terug krijgt. Als je het zelfde ticket vanuit de US hebt gekocht heb je recht op niks.

Belgie heeft niks, maar dan ook niks te zeggen als Belgische consumenten over de grens kopen. Je kan moeilijk je Nederlandse of Amerikaanse website afsluiten voor Belgen (wat trouwens ook tegen alle Europeese regels is met betrekking door vrij vervoer van goederen en diensten).

Een buitenlandse website die een verdwaalde Belg aan een reis helpt kan ik geen zins worden aangesproken hier op.
 

messju2

Nieuw lid
3 jan 2007
111
0
0
www.interieur-tips.nl
#26
Moah, voor zover ik kan zien, geven de Belgische adverteerders bij mij geen krimp en laten ze mij nog vrolijk hun tickets enzo promoten. Denk dat zij ook wel een rechtszaakje of wat zullen beginnen als zij hun waar niet via affiliates mogen aanbieden... Hoop ik...

Goed, Reizen in België promoten is niet de hoofdmoot van mijn inkomsten, dus ik maak me niet echt zo heel druk, maarreh, ja, ik zou tegen die veevee-erretjes zeggen van: go get someone of your own size, *#@%$$^@#!
 

7IP

Nieuw lid
8 dec 2007
461
0
16
www.7ip.nl
#29

Bram

Nieuw lid
22 apr 2011
43
0
0
#30
7IP zei:
Aart Wallet zei:
Als je niet fysiek gevestigd bent in België zal je geen problemen moeten ondervinden, aldus een jurist van ICTrecht in dit artikel:

http://twinklemagazine.nl/weblog/2011/09/belgische-restricties-op-de-online-reismarkt/index.xml
Dan zou barvee dus zijn belgische reiswebsites in een Nederlandse onderneming moeten onderbrengen en dan is het weer opgelost. Zou het zo simpel zijn ?

Marcus / 7IP

Denk het niet, als je het volgende leest

http://books.google.be/books?id=UTQXcQw1z3MC&pg=PA409&lpg=PA409&dq=koophandel+te+Antwerpen+van+28+juli+2005+vereniging+vlaamse+reisbureaus&source=bl&ots=vkqkr_wCWk&sig=emT3_N4dVwkHvGUAz_l-7PSgUVU&hl=nl&ei=sQx1TqHtD4KF-wbnyeHcDA&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=6&ved=0CE8Q6AEwBQ#v=onepage&q&f=false

Echter is Barvee naar mijn mening geen reisbureau, want hij verkoopt cookies en geen reizen. Een reisbureau boekt een reis voor zijn klant of maakt het mogelijk om zelfstandig online te boeken. Doet Barvee dit? Nee, hij stuurt bezoekers van zijn websites zowel tegen betaling als gratis door naar touroperators. Hij weet niet wat er geboekt wordt, zorgt niet voor de papieren, ...

Problemen met garanties voor de reiziger? Nee, want die is automatisch gedekt door de touropator die wel een vergunning heeft (en dus ook de juiste verzekeringen heeft).
 
#31
Barvee zei:
Een paar weken terug hebben wij bij monde van de raadsheer van de VVR (Vereniging voor Vlaamse reisbureaus), de Heer Van Bellinghen, de melding gekregen dat we onze reiswebsite www.zomerbrochure.be dienen offline te halen.

In een eerste mail:
Uw onderneming heeft een systeem opgezet met een website, waarbij u een eigen netwerk van goeddraaiende websites heeft uitgebouwd. Ik dien u tot mijn spijt mede te delen dat dit een inbreuk is op het Decreet Reisbureaus. Inderdaad, uw onderneming heeft geen vergunning als reisbureau, doch u begeeft zich wel op de reismarkt, met de aanbiedingen die u doet van commerciële reizen, waarvan de uitvoerder onder meer SUNJETS, NECKERMANN, SUNWEB, en andere partners is. U doet dus meer dan zuiver informatief de reiziger - of potentiële reizigers - in te lichten over een mogelijk aanbod van een derde, doch u komt actief tussen. U vormt aldus de noodzakelijke schakel om de reiziger ertoe te bewegen om een reis te kiezen uit uw aanbod. Daarenboven is het zo dat daar tegenover u ook een betaling ontvangt van de materiële uitvoerder.

In een tweede mail:
Door uw wijze van handelen (promotie voeren voor bepaalde reisproducten tegen betaling door de eigenlijke reisorganisator) bent u een reisbemiddelaar en dient u (BARVEE) zelf over een vergunningnummer te beschikken.

Vandaag kregen wij opnieuw de melding dat ze per direct overgaan tot dagvaarding.

Ik kan niet verder in detail treden rond eventuele acties en informatie die we reeds hebben of plannen doch volgende moet iedereen die een website runt zorgen maken volgens ons:

- Is Google Adsense dan ook een overtreding want ook hier krijg je geld om een bezoeker in 1 klik (via selectie weliswaar door Google) door te sturen naar de reisorganisatie?

- Mag er dan uberhaut een website bestaan met ?reisreclame? (welke dan ook) zonder dat die beschikt over een reislicentie?

- Websites als het HLN.be, Standaard.be en dus eigenlijk vrijwel iedere website met een banner en Google Adsense en dergelijke zijn dan ook in overtreding want ze bevatten allemaal reclame van reisorganisaties ??

- Wat is reisbemiddeling volgen jullie?

- Moeten TT, TD, Zanox, Daisycon en andere netwerken actief in de reissector in Belgie zich verenigen en opkomen voor hun leden?

Dan ook: promotie voeren voor bepaalde reisproducten tegen betaling door de eigenlijke reisorganisator  er is een tussenpartij zijnde een Tradedoubler, Tradetracker, Google, in ons geval? hoe onwettig leveren zij materiaal aan of is het juist door deze tussenpartij dat de interpretering tegen betaling door de eigenlijke reisorganisatie wegvalt?

Het gaat niet alleen om ?Vlaamse? websites doch ook Nederlanders die zich op de Vlaamse markt richten. Iedereen is dus tot ver over de landsgrenzen betrokken partij en is dus volgens de VVR illegaal bezig!

Laat jullie gaan. Wat denken jullie? Alle hulp is welkom en onthoud na ons is het aan jullie want bij een veroordeling is iedere affiliate (doch niet alleen zij) schuldig!!
1- Bedrijf starten op Malta en daar je sites op papier onderbrengen.
2- bankrekening openen op malta waar je inkomsten naar toe gaan
3- verder gaan met waar je mee bezig bent

Die Belgen zijn net zo gek als de Opta en de AFM
Ze dwingen je de grens over

Kosten bedrijf op Malta eerste jaar 1200 en daarna 400/jr
Belasting aldaar 4,8% (ja de komma staat goed)
Vragen? vraag me maar

www.bbv-vkbv.nl
 

sloore

Nieuw lid
6 sep 2005
931
0
0
#32
Draadje nog eens omhoog trekken:

Vandaag hebben wij via een deurwaarder een dagvaardig gekregen.
Op vrijdag 28 oktober om 11 uur worden wij gedagvaard voor de Rechtbank van Koophandel te Gent.

Het wordt dus warm nu, heel warm ?
 
B

Beachboy

Guest
#37
Als ik dat zo lees over die belachelijke Belgische wetgeving, denk ik dat de uitkomst al vast staat.

@Barvee...Ga je er met je advocaat naar toe? En zo ja...wat zegt deze er van?
Of hoop je dat het allemaal wel mee gaat vallen?
 
18 mrt 2008
341
0
0
www.showbizzsite.be
#39
Erixson, er zijn rare Belgen maar ik ben blij dat je ons nog steeds als mens ziet en niet als oermens of dier ;-)
De wetgeving is België is op vele vlakken wellicht de meest onduidelijke die er is.
Al heb ik zaterdag in het Gelredome te Arnhem vast gesteld dat er ook rare Nederlanders zijn.....