data feeds xml rss

D

dutchguru

Guest
#1
RSS of XML feeds , een aanzet.

Dit zou ook bij het CSV item kunnen, maar ivm met ( hopelijk ) reakties van lezers, is het wel slim om deze 2 gescheiden te houden (indien dames/heren moderatoren dat ook vinden ).
Lees ze wel allebei, goed voor het begrip en het onderscheid en de aanpak.

---------


Even symplistisch uitgedrukt:

Schrijf je kale tekst in een webpagina, ziet het er ook kaal uit, wat heet.
Wanneer je een brief schrijft, werk je al snel met paragrafen , onderstrepen , vet afdrukken , koppen etc, dat is opmaak / indeling , en dat is dus ook HTML. Zo geef je met de ( dat heet een : ) tag ...<H1> aan, dat alles tussen <h1> en </h1> door de webbrowsers als een kop moet worden behandeld. Expres H1 en h1 .... de toekomst en zeker xhtml wil de tags in kleine letters.

HTML is dus indelen van tekst. Om dit wat efficienter te maken, en de opmaak te verbeteren en te scheiden van de basisregels gaan we nog een stap verder, en maken gebruik van CSS. Is een apart tekstbestand, kunnen we in HTML aanroepen, en daarin vermelden we bijvoorbeeld dat h1 {} tussen accolades dus etc., een letter-puntgrootte zal hebben van 18pt; punt.
(al kan het ook in de pagina "inline" ingebakken worden, dat terzijde)

Voordeel ? Hoeven we dat in geen enkele html pagina meer aan te geven, indien we dat tekstbestand aanroepen.
Dus 1 keer doen ook voor h2 , h3 , p , table, td, etc. kunnen we allemaal in 1 keer, dus 1 keer wijzigen en we hebben bijna een compleet andere layout voor x-hoeveelheid pagina's . Is dat efficient of niet.
CSS voegt dus iets aan HTML toe, en HTML is al ge-evolueerd naar xhtml, extendend html.

Het is er al, maar in principe zal de toekomst van xhtml "xml" worden, kunnen we zoveel meer mee, zoveel dat we onze eigen regels kunnen maken, maar wel gestructeerd volgens regels. Kunnen we de regels nog volgen?

Een van die toepassingen is de RSS feed, over het algemeen gebruikt bij nieuws, blogs, en bijvoorbeeld ook heel handig om er een leesbare sitemap van te bakken.

Want hierboven is al aangegeven dat het nog steeds over tekst gaat, ga je naar .rtf dan heb je het over opgemaakte tekst, heb je het over html + css dan gaat het over opgemaakte tekst op een webpagina, heb je het over xml .... dan krijg je dus die vrijheden.
Een daarvan is structuur brengen in tekst, zodanig dat aan de hand van de letters in de tags duidelijk wordt wat je bedoelt. Nu is dat met bijvoorbeeld <title></title> wel duidelijk en <description></description> ook wel.
Je kunt er ook het woord prijs of price tussenzetten, of totem of paal, wanneer je dat maar konsekwent doet, rekening houdend met de leesbaarheids-afspraken.

Wat je dan overhoudt is in feite een gegevens-verzameling, een data-base als tekstbestand, wel gestructureerd.
Zoals ook een CSV, een comma seperated values bestand een tekstbestand is, en in principe MySQL of SQlite idem dito.
Strikt genomen hoeven geen van beide , noch csv noch rss opgenomen te worden in een SQL database, maar het mag wel.

Heb je grote bestanden dan kun je daar namelijk makkelijker in selecteren en sorteren etc. (zie ook bij csv : pjjTextbase), hoewel ook daar weer oplossingen voor te bedenken zijn

1. Maar in feite zul je toch vaak nog een dergelijk bestand naar je eigen behoeftes moeten aanpassen.
2. Moet je doorgaans het bestand - als je het niet zelf maakt - moeten ophalen
3. Moet je veelal dit zelf in je database opslaan of ergens wegzetten
4. Moet je het inpassen in je webpagina.

Een heleboel ...... , maar eenmaal voor elkaar, heb je een stuk efficiency bereikt, meestal doe je dat met PHP.

We hebben het dan dus over inhoud voor je pagina, engels voor inhoud is "content" , dus zou je kunnen spreken van een content management system / CMS.
Dat kan heel groot zijn, denk bijvoorbeeld aan de Mambo, Joomla, Smarty etcetera, alledrie gebaseerd op PHP,
en voor het onderscheid : er zijn meer script-talen die iets aan html kunnen toevoegen, de twee meest belangrijke momenteel zijn javascript , maar dat gebruik je eventueel voor toepassingen aan de kant van de gebruiker ( client-side ) en php aan de kant van je eigen server ( serverside ) , meestal kunnen die twee ( er zijn kleine oplossingen ) niet naar elkaar luisteren, maar via "ajax" kan dat weer wel.

Gaan we hier verder niet op in, ik wil even het soms "mystieke" en "moeilijke" van php afhalen, het is ooit opgezet als cms-achtige "aanvulling" op de html taal, niet als hoofdbron voor script en html-template, en zo simpel en ook zo klein kan het zijn :

Ik heb onderaan een web-pagina een copy-right staan. Niemand trekt zich daar iets van aan, want ik zie mijn teksten soms onverkort en zonder bronvermelding op andere forums of webpagina's staan, maar daar hebben we het nu niet over. Dat copy-right kan er zo uitzien :

<p>&copy;WFS Hondsrug Studio's webdesign 2002-2006</p>

de tekens hoge komma en min zou je natuurlijk even moeten omzetten, het belangrijkste is, dat ik - wil ik bij blijven en blij blijven - op 1 januari 2007 alle pagina's langs moet om die 6 in een 7 te veranderen, en volgend jaar naar een 8 etc. Kijk, daar zijn we simpelweg te lui voor, daar is PHP voor en dan schrijven dit op :

<p>&copy;WFS Hondsrug Studio's webdesign 2002-<?php echo date ("Y"); ?></p>

Dat korte stukje tussen <?php en ?> doet 't 'm. (misschien moet op je website de landinstelling en de php-faciliteit ingeschakeld worden voor inbouw in html, dat wisselt voor iedereeen).
Maar je ziet, dat het heel simpel kan zijn, want hiermee verandert per de jaarwisseling automatisch de 2006 in 2007, 2007 naar de 2008, 9 etc..

En met behulp van die script-taal kun je een file ophalen, een file bewerken en er een eetbaar stukje webpagina van maken.

Dat onderwerp kan tzt evt. verder worden aangegeven, voor dit moment op basis van het bovenstaande : wat kan ik ermee ?

Ik ben sedert enige maanden gestart met een modelscript van J.Zwaag (daarom blijft diens naam ook vermeld), die dat als freeware ter beschikking heeft gesteld, sommige delen zijn inmiddels ernstig gerenoveerd, andere blijven nog even in tact, want er dient nog enig groot onderhoud plaats te vinden eer de APK positief zal uitvallen.
Niettemin het werkt wel, en wat ook werkt is een vorm van ingebakken rss, naar de situatie zoals die in 2003/4 nog was.
Voor het voorbeeld en voor de omzet heb ik een aantal keukenlinks van Neckermann, Otto en Tchibo verwerkt in een rss-feed (je) met de Feed-editor. Het resultaat kun je hier zien : http://recepten.zoekidee.nl/linkpage.php , onderaan rechts. Geen toepassing van plaatjes dit keer, wel veel omschrijvingswoorden, expres, met een link erachter en staat niet in de database afgezien van de categorie-constructie.
Dezelfde staat ook op koken, staat ook op keuken , drie keer met hetzelfde, in de feed zonodig met de editor Tchibo eruit lichten en een ander erin ? Fluitje van een rss-cent, en alle drie pagina's zijn in een keer na de ftp-gang bijgewerkt.
Ik heb me hier dus aangepast aan een bestaande constructie van het modelscript, het zou ook anders kunnen / moeten!
Moet je je voorstellen, wanneer je zo'n script ter beschikking gesteld krijgt en in te passen zonder aanpassingen..... "da's pas fijn".
--------------------------------

Net als bij CSV, geef ik hier een aantal ( NIET rss READERS = lezers ) editors, want als je zelf zoiets kan maken, en er mee oefenen, weet je ook wat je kunt verwachten, wanneer anderen een xml - rss - feed ter beschikking stellen :


freeware
http://www.architag.com/xray/ Xray van Architag, een echte xml editor, dus geen voorgekookte database-tool, maar dienstig voor xml in het algemeen

http://www.mirabyte.com/en/content/products_services/feedwriter_en.html myrabyte feed writer of editor freeware versie voor prive gebruik


shareware
http://www.feedforall.com/ Feed for All gericht op het maken van rss / nieuws feeds , database-achtig

http://www.extralabs.net/ Feed editor gericht op het maken van rss / nieuws feeds , database-achtig met enkele meer handige oplossingen ingebakken .

beiden zijn niet zonder kritiek, beiden worden ook geprezen, beiden hebben een forum, en er zijn er nog veel meer.
;D