Facturering met doorlopende nummering

oeroek

Nieuw lid
21 jun 2008
166
0
16
www.saunagespot.nl
#1
Voor mijn boekhouding gebruik ik facturen met een doorlopende nummering. En dat gaat niet altijd goed samen met de automatisch gegenereerde creditfacturen van de netwerken. Een positieve uitzondering is Zanox waar je zelf de factuur goedkeurt en steeds een regel tekst kan toevoegen met daarin je eigen factuurnummer en in het geval van Zanox dat je de BTW verlegd.

Daisycon was in het verleden ook handig omdat je daar een factuur referentienummer kon toevoegen in je financiele info scherm. Ik zette daar tijdig mijn factuurnummer in zodat deze werd opgenomen op de creditfactuur. Na een discussie via de tickets werd aangegeven dat het niet (meer??) mogelijk is om zelf het factuurreferentie nummer aan te passen.

Mijn oplossing is dat ik zelf facturen ga sturen eventueel met de creditfactuur als bijlage. Op zich een prima oplossing behalve dan dat het een extra actie mijnerzijds is en dat ook de betreffende netwerken met een extra administratieve verwerking zitten.

Hoe lossen jullie dit op? En als vraag aan de netwerken, waarom zit de functionaliteit om een regel toe te voegen aan de factuur niet standaard in het systeem?
 

jeroentja

Nieuw lid
26 jan 2008
255
0
0
#2
Ik behandel creditfacturen net zoals 'normale' facturen die ik krijg. Alleen gaat er niks af, maar komt er juist wat bij. Het heeft dus niks met mijn eigen facturen te maken die ik stuur.
 
W

Wim

Guest
#3
Zelfde als jeroentja
Waarom zou ik nummers van een factuur die ik krijg aanpassen?
 
6 sep 2010
146
0
0
www.daisycon.com
#4
Beste Oeroek,

Het is bij Daisycon mogelijk een standaard referentie in te vullen (dit kan je vinden onder de financiële info, in mijn account). Dit kan je in ieder geval eenmalig aangeven en invullen. We gaan voor je uitzoeken of het ook mogelijk is de referentie regelmatig zelfstandig te wijzigen. Ik zie dat er een ticket openstaat van je, we zullen hier op terugkomen.

Met vriendelijke groet,

Seger Geerars
Senior Publisher Manager
 

PJ

Nieuw lid
28 feb 2008
1.417
0
0
#5
oeroek zei:
Voor mijn boekhouding gebruik ik facturen met een doorlopende nummering. En dat gaat niet altijd goed samen met de automatisch gegenereerde creditfacturen van de netwerken.
Het factuurnummer van de creditfactuur hoeft niet hetzelfde te zijn als het factuurnummer dat jij eraan geeft. Net als bij andere facturen die je ontvangt zet je er gewoon jouw nummer bij.
 
24 aug 2005
831
0
0
#6
@oeroek, waarom zou je dat willen? Je ontvangt een creditfactuur van netwerk (welk netwerk dan ook), ik zie het nut niet om er dan zelf nog een factuur voor te maken?

Er staat me iets van bij dat door de belastingdienst al in het begin van affiliatemarketing een expliciete goedkeuring is gegeven voor het feit dat een netwerk een creditfactuur verstuurd en deze in de administratie verwerkt kan worden.

Zoals ik (en hierboven nog een paar) het zien is het alleen extra werk of wat voor voordelen heb je met jouw manier van werken?
 

oeroek

Nieuw lid
21 jun 2008
166
0
16
www.saunagespot.nl
#7
@jvanhaaften daar ben ik wel heel benieuwd naar, heb je een bron? Overigens verandert de regelgeving omtrent facturering per 1 januari 2013, de vraag is of de goedkeuring die je bedoelt dan nog steeds geldt. http://www.jonglaan.nl/over-ons/nieuws-en-evenementen/nieuwe-factureringsregels-voor-btw-vanaf-2013/ http://www.eerstekamer.nl/behandeling/20120322/publicatie_wet_2/document3/f=/viy0gs2a6rhh.pdf

Creditfacturen zijn een aanvulling/correctie op een reguliere factuur. Er is echter geen reguliere factuur. Daarmee is deze creditfactuur al een vreemde eend in de bijt. Eigenlijk zou het systeem van selfbilling hier beter passen. Dat wil zeggen dat het netwerk dan een reguliere factuur maakt namens de affiliate. Heel concreet: hetzelfde als nu zonder dat er het woord creditfactuur boven staat. Vanaf 1 januari 2013 moet er op facturen die door de afnemer worden gemaakt ook staan dat de afnemer de factuur maakt. Zie richtlijn factureringsregels.

Daarnaast wil ik info kunnen toevoegen. Als leverancier is de affiliate verantwoordelijk voor correcte en volledige facturering van zijn of haar omzet. Een van de eisen is doorlopende nummering op de de factuur. Volgens mij kan dit zelfs in verschillende series. Aangezien het mijn omzet is, ik verantwoordelijk ben en de belastingdienst bij mij zal beginnen met vragen hierover wil ik dit goed geregeld hebben. Niet in de minste plaats omdat mijn boekhouder me aangeraden heeft om dit te regelen.

Tot slot, bij buitenlandse netwerken is er het BTW vraagstuk. Bijvoorbeeld bij Adsense en Zanox voeg ik BTW informatie toe rondom verleggen.
 
25 jan 2008
3.028
0
0
wfsidee.nl
#8
Blijft toch een wat vreemde figuur : strikt genomen hebben wij geen omzet van goederen en diensten als publisher, verder dan een technische "tip" waardoor surfer en adverteerder met elkaar worden gekoppeld.
Een fooi eigenlijk. Kun je nog wat bijvoeglijke naamwoorden bij zetten, maar dat is het dan wel. ;)

Dan gaan een aantal instellingen het even moeilijk maken, altijd beter dan makkelijk, strikt genomen hebben zij de verleggingsregeling uitgevonden:

[1] Google die vanuit Ierland verordonneert dat wij het probleem zelf mogen oplossen
[2] Tradedoubler die vanuit Antwerpen weer heel anders opereert dan vanuit Rotterdam
[3] wie spant de Kroon : m4n-Zanox.
M4N regelt alles zoals we gewend zijn naar de Nederlandse situatie, maar is een dochterbedrijf van Zanox
Zanox mompelt vanuit Berlijn dat we een soort van faktuur krijgen die we moeten verleggen, want een echte faktuur kun je het niet noemen. Moederbedrijf van M4N.
En feitelijk is het één. Is het nu erg hinderlijk om te vragen of ze dat niet even gewoon vanuit Amsterdam in totaal kunnen regelen ?
[4] Hebben we ook nog, ook een Kroon maar iets kleiner : Affilinet : analoog Zanox.
Maar hebben inmiddels het Nederlandse bedrijf Cleafs als dochter. Gelijke monniken, gelijke kappen.

Laten ze gewoon net als Ikea doen, de hele meuk verplaatsen naar Nederland, hebben wij gewone fakturen, alles prettig opgelost. Toch !? ;D

Dat ze daar zelf niet op zijn gekomen......
 
24 aug 2005
831
0
0
#9
@oeroek, dat had ik nog niet meegekregen. En dat zou zomaar kunnen dat er dan andere regels gaan gelden.
Eigenlijk ook alleen 'gehoord' omdat het bij Tradedoubler eens ter sprake kwam. Kwam overigens wel van iemand die daar zelf met onze blauwe vrienden over had gesproken.
 

Bram

Nieuw lid
22 apr 2011
43
0
0
#10
Ik gebruik de creditfacturen voor mijn boekhouding maar deze krijgen allemaal een doorlopende interne nummering (en deze wordt ook nog eens bijgehouden in een bestand).

Wanneer ik als Belg factureer aan een Nederlands bedrijf moet ik in principe deze vermelding op de factuur plaatsen (of de Europese). "'Dienstverrichting niet onderworpen aan Belgische btw art. 21, §2 van het Wbtw / art. 44 Richtlijn 2006/112/EG BTW verlegd naar de klant art. 196 Richtlijn 2006/112/EG"

Alleen is het soms een hele opgave om dat laatste gedaan te krijgen van de netwerken.
 

PJ

Nieuw lid
28 feb 2008
1.417
0
0
#11
oeroek zei:
Daarnaast wil ik info kunnen toevoegen. Als leverancier is de affiliate verantwoordelijk voor correcte en volledige facturering van zijn of haar omzet. Een van de eisen is doorlopende nummering op de de factuur.
Dat doorlopende nummer van jou kras je toch met pen op de creditfactuur? Wat de correcte facturering betreft: je moet checken of op de creditfactuur wel alle gegevens staan vermeld die jij verplicht op je facturen moet zetten. Dat is alles. En in de praktijk heb ik nog niet te maken gehad met partijen die niet wisten hoe ze een creditfactuur op moeten stellen.

Niet in de minste plaats omdat mijn boekhouder me aangeraden heeft om dit te regelen.
Zou je dan die boekhouder niet even vragen om wat specifieker te zijn in zijn adviezen?

Wat de belastingdienst betreft: die hebben hier onlangs de boeken gecontroleerd, zoals bij alle affiliates die in 2009 al actief waren. Nou ja, niet hier maar bij mijn accountant/belastingadviseur (AA accountant) want ik wil er niet mee lastig gevallen worden. Alles is keurig in orde bevonden. En geen woord erover dat ik mijn doorlopende factuurnummer op creditfacturen heb geschreven zoals ik dat ook bij andere binnenkomende facturen doe.
 

oeroek

Nieuw lid
21 jun 2008
166
0
16
www.saunagespot.nl
#12
Zou je dan die boekhouder niet even vragen om wat specifieker te zijn in zijn adviezen?
Specifiek genoeg wat mij betreft. Hij was niet perse tegen creditfacturen maar raadde me aan om te zorgen dat er een doorlopende nummering op staat, evt in series per affiliate netwerk. Als reden noemde hij onder andere dat doorlopende facturering een hulpmiddel is voor de belastingdienst bij het controleren op volledigheid van de facturen. Het is zeker niet het enige middel, wat dat betreft hecht ik meer waarde aan een volledig overzicht van bij/afschrijvingen op mijn bankrekening en de daarbij behorende facturen.
Een andere reden is de correctheid van de factuur. Niet alle bedrijven maken facturen die voldoen, vooral niet op BTW gebied.

Blijft toch een wat vreemde figuur : strikt genomen hebben wij geen omzet van goederen en diensten als publisher, verder dan een technische "tip" waardoor surfer en adverteerder met elkaar worden gekoppeld.
Ik denk dat we wel omzet van een dienst hebben. Uiteindelijk zijn wij verkoper van reclameruimte op een website. Een pure b2b business waarbij wij leverancier zijn en aldus verantwoordelijk voor facturering van de omzet die daarmee gehaald wordt. Wat dat betreft zie ik niet echt verschil of ik een banner vooraf factureer op basis van cpm of achteraf op basis van cpa. Het enige verschil is de manier en het moment waarop de prijs wordt betaald.

Wat ik vreemd vind aan deze figuur is dat de afnemer van de dienst met een creditfactuur een factuur opmaakt waar je als leverancier in een aantal gevallen geen info kan toevoegen. Logischer lijkt me een gewone factuur die is opgemaakt door de afnemer waarop staat dat sprake is van selfbilling en waar je als leverancier een referentiecode van jezelf kan toevoegen.

In die zin heeft zanox wat mij betreft de optimale manier van werken. Het is geen credit factuur maar een normale factuur waarop staat vermeld dat de afnemer deze zelf gemaakt heeft. Je keurt de factuur als afnemer goed voordat deze verstuurd wordt en je kan vlak voor goedkeuring nog zelf tekst toevoegen zoals: dat je de BTW verlegd en een referentienummer voor je eigen administratie.
 
25 jan 2008
3.028
0
0
wfsidee.nl
#13
interessante visie Oeroek, wanneer wij als publisher onze webruimte ter beschikking stellen als advertentiemiddel zijn wij als enige gerechtigd om een faktuur uit te schrijven, en bij enige omvang van bezoek zullen er ondernemers zijn die dat best veelvuldig willen. Zoals je aangeeft : een bannerruimte die jij verhuurt en dàn heb jij het initiatief, jij maakt de faktuur en zij betalen.

Wanneer wij een reklamemiddel plaatsen is dat weliswaar ons initiatief, maar het reklamemiddel in totaliter , als aktiviteit, wordt ons ter bechikking gesteld omdat wij ermee doen, wat van ons veronderstelt wordt. Namelijk het edele koppelingswerk. Wij mogen dat doen, eraan meedoen.
En wij alleen beloond worden, mits en indien de koppeling tot stand komt, ultiem : de klant betaalt de adverteerder. En dat tot stand komen van de koppeling ligt in handen van de combinatie netwerk/adverteerder, zij bepalen , zij betalen. En maken dus de faktuur.

Ik weet ook dat er soms afwijkende situaties zijn, maar in mijn optiek is bovenstaande de volgorde. Gaan we daaraan tornen, moeten wij altijd de faktuur opmaken. Alleen weten wij niet of de tracking werkt en de adverteerder tot betalen dwingt.
 

PJ

Nieuw lid
28 feb 2008
1.417
0
0
#14
oeroek zei:
Als reden noemde hij onder andere dat doorlopende facturering een hulpmiddel is voor de belastingdienst bij het controleren op volledigheid van de facturen.
Zoals gezegd: daartoe volstaat het om met pen jouw doorlopende nummer (zoals je dat in je administratie gebruikt) op de factuur te krassen. Desgewenst kun je daarvoor ook bij een kantoorboekhandel een stempel kopen dat automatisch doornummert.

Een andere reden is de correctheid van de factuur. Niet alle bedrijven maken facturen die voldoen, vooral niet op BTW gebied.
Dan heb je wel met erg amateuristische clubs te maken. Ik ben dat werkelijk nog nooit tegengekomen. Die gasten die die creditfactuur versturen hebben zelf namelijk ook met de belastingdienst te maken en voor hen gelden exact dezelfde voorwaarden als voor jou.
 

oeroek

Nieuw lid
21 jun 2008
166
0
16
www.saunagespot.nl
#15
Dan heb je wel met erg amateuristische clubs te maken. Ik ben dat werkelijk nog nooit tegengekomen. Die gasten die die creditfactuur versturen hebben zelf namelijk ook met de belastingdienst te maken en voor hen gelden exact dezelfde voorwaarden als voor jou.
Voorbeelden zijn Adsense en zanox, daar moet je zelf toevoegen dat je de BTW verlegd. Dit kan ook niet echt vanuit klant gebeuren omdat het afhankelijk is van de locatie van de leverancier. In het geval van zanox en adsense ben ik de leverancier en verleg ik de btw. Daarnaast is de leveranciers informatie op de income statement van adsense niet compleet.

Recordhouder is wat mij betreft Paypro die helemaal geen factuur afgeeft aan affiliates. Ik weet nog niet zeker hoe ik daarmee om kan gaan. Werkt iemand anders ook met hen?
 
26 jan 2008
255
0
0
#16
Ik werk niet met Paypro, maar wel een soortgelijk iets, namelijk Openx marketplace.
Zij maken elke maand via Paypal geld over en ik krijg ook geen factuur. Ik maak dus aan het einde van elk kwartaal zelf een factuur (die ik niet verstuur) en in mijn eigen boekhouding stop.
 

dirkr

Nieuw lid
12 feb 2012
6
0
0
#17
jeroentja zei:
Ik werk niet met Paypro, maar wel een soortgelijk iets, namelijk Openx marketplace.
Zij maken elke maand via Paypal geld over en ik krijg ook geen factuur. Ik maak dus aan het einde van elk kwartaal zelf een factuur (die ik niet verstuur) en in mijn eigen boekhouding stop.
Is dit wel toegestaan? Nog iemand ervaring met paypro hier?
 
25 jan 2008
3.028
0
0
wfsidee.nl
#18
Is dit wel toegestaan? Nog iemand ervaring met paypro hier?
Elke vorm van te belasten inkomen mag, nee , moet je opgeven. Wil je dat vastleggen in een eigen factuur of op een bij wijze van spreken sigarendoosje. Gaat er om dat het bedrag en waar het vandaan komt, controleerbaar voor de fiscus voor verantwoording bewaard blijft en dan is een doosje wellicht minder handig.

Maar herlees ook nog even dit voorgaand bericht, verwoord door PJ:
Dan heb je wel met erg amateuristische clubs te maken. Ik ben dat werkelijk nog nooit tegengekomen. Die gasten die die creditfactuur versturen hebben zelf namelijk ook met de belastingdienst te maken en voor hen gelden exact dezelfde voorwaarden als voor jou.
En heb je met BTW te maken, moet de faktuur, ook van de tegenpartij aan richtlijnen voldoen. Niks nieuws. Al jaren oude regels.

Paypro is het bedrijf van internet-goeroe Eelco de Boer cs. Bekend genoeg. Waarschijnlijk rechtstreeks via Paypro danwel via Linkedin zal hij aanspreekbaar zijn. Bij dit soort zaken is een forumdiscussie nooit een voldoende bewijsstuk, je bent zelf verantwoordelijk voor de uitkomst, en dan kun je maar beter direct naar "de grote baas" gaan, alleen dan "ben je op gelijk niveau" als internet-ondernemer. Toch ? 8)