affiliate contract

9 jun 2008
118
0
0
#1
Hoe sterk staat een affiliate?

Wellicht komt 't jou als affiliate bekend voor dat bedragen die open staan bij affiliate netwerken flink oplopen, doordat merchants laat keuren en vervolgens ook nog eens laat betalen. Of dat je er zelfs van op de hoogte bent dat incassobureaus namens een affiliate netwerk achter openstaande facturen aan zitten.

Wat is de garantie dat een affiliate het openstaande bedrag ontvangt? Hoe is dit contractueel vastgelegd? Zijn de affiliates volledig afhankelijk van het betalen van de merchant, of mag je sowieso van het affiliate netwerk verwachten dat er uitbetaald wordt...

Stel dat een merchant failliet gaat, of via een rechtzaak gaat procederen om een bepaalde factuur niet te willen betalen. Hoe sterk staan we, anyone?
 

YVANYVAN

Nieuw lid
24 aug 2005
478
0
0
#2
Had onlangs zelf een ervaring daarmee. Ik had nog een openstaand bedrag voor Vaccon bij Tradetracker.
Plots waren alle goedgekeurde sales ineens afgekeurd. Na contact met Tradetracker bleek dat Vaccon in failliet gegaan was. Goedgekeurde sales weg, geen uitbetaling gehad, zelfs geen deel ervan.
 
9 jun 2008
118
0
0
#3
ik kan er niet zoveel over terugvinden in de algemene voorwaarden. Bijvoorbeeld bij m4n of tradetracker:
M4N: http://www.m4n.nl/conditions.html
Tradetracker: http://www.tradetracker.net/nl/terms/affiliate

M4n zegt in artikel 5.6 dat als een adverteerder in gebreke blijft van betaling, dat m4n dan aanspraak kan maken om het bedrag te verhogen met rente en toevoeging van gemaakte kosten. Er staat bij dat de affiliate niks krijgt, totdat de merchant betaald. Tradetracker gaat er in artikel 4 niet erg diep op in.

Ik denk dat je hieruit kunt opmaken dat je inderdaad niks krijgt, als een adverteerder failliet gaat, want de betaling wordt dan niet voldaan.

Wel vind ik dat de regels wel iets aangescherpt mogen worden bij de netwerken richting de merchants. Als ze willen dat de affiliate markt volwassen wordt, zullen ze moeten inzien dat affiliates ook steeds meer bedrijven vormen ipv alleen maar hobbyisten. En bedrijven maken ook kosten en moeten ook betalingsafspraken nakomen.
M4N heeft wel een goede regel dat als een sale niet is goedgekeurd na 30 dagen, dan wordt 't automatisch goedgekeurd. En dat er een renteverhoging plaats vindt als ze niet op tijd betalen. Volgens mij is dit bij tradetracker niet het geval.

Door de enorme variatie tussen de merchants in het goedkeuren van sales en het uiteindelijk uitbetalen, is het erg lastig voor affiliates om een financieel plan te trekken en betalingsafspraken te maken met externe partijen. Als de ene maand 10% van het totaal openstaande bedrag wordt uitgekeerd en de andere maand 70% (wat ik mee maak)....zit je 'm de ene maand te knijpen en kun je de andere maand weer goed investeren.
 

Jorg

Nieuw lid
14 nov 2007
447
0
0
#4
En dan hebben we nog dat Tradedoubler internationaal schijnbaar aan de landen betalen voor internationale programma´s, waardoor het over extra schakel gaat. Het is toch niet echt van deze geautomatiseerde tijd om alles 1 keer per maand te betalen. Als het net na het factuurmoment komt kan je weer 4 weken extra wachten terwijl het geld gewoon binnen is bij TD.

Over faillisement e.d. Denk zelf dat een affiliatebedrijf gewoon moet betalen, want als sitebeheerder heb je geen inzicht in hun facturen en betaling.
 
#6
ik had ook een openstaand bedrag bij Vaccon, door het failissement viel er helaas niets te halen. Ik heb ook last van het feit dat merchants steeds later betalen. Tegenwoordig hou ik alles bij tradetracker in de gaten van openstaande bedragen aan mij en stuur ik direct Tickets naar deze merchants.

Bij faillissement komen schuldeisers zoals wij op de laatste plaats, bij een fail. kunnen we helaas echt naar onze centen fluiten.

Mochten er mensen op dit forum mensen zijn met vragen m.b.t. faillissementen dan kunnen ze bij mij terecht. Naast het publisher zijn ben ik dagelijks voor mijn werk bezig met credit management (op bedrijfsniveau geen particulieren) en alles wat hiermee samen hangt. (dus o.a. fail e.d.)
 
#8
Een goed streven en goed idee, maar ik neem aan dat niet alle merchants bijvoorbeeld een prepaidsaldo hebben van bijv. 10.000 euro of iets dergelijks.

En zelfs dan kan het voorkomen dat er meer wordt verkocht dan het prepaid saldo wat aanwezig is bij cleafs, of wel ?
 
9 jun 2008
118
0
0
#9
inderdaad, bij Tradedoubler heb ik dat ook wel 'ns gehad. Adverteerders die dan met Pre Payments werken bij Tradedoubler. Als het saldo dan op is, dan is de 'straf' voor de merchant dat de affiliates geen statistieken meer kunnen zien van het betreffende programma. Dit om te stimuleren dat de merchants snel bijvullen...

De sales worden achter de schermen wel gemeten...maar je kunt dit pas weer zien als het saldo is aangevuld. Aan de ene kant wel slim, maar aan de andere kant wel lastig. Maar goed, het voordeel van prepayments en dus sneller uitbetaald worden is groter.
 
25 jan 2008
3.028
0
0
wfsidee.nl
#10
Dit onderwerp is meen ik ca. een jaar geleden ook al eens besproken. Natuurlijk wil iedere affiliate die investeringen doet, die terug zien, dat mag duidelijk zijn.
Als ze willen dat de affiliate markt volwassen wordt, zullen ze moeten inzien dat affiliates ook steeds meer bedrijven vormen ipv alleen maar hobbyisten. En bedrijven maken ook kosten en moeten ook betalingsafspraken nakomen.
Dan ben je dus ook niet hobbymatig bezig, dan ben je als ondernemer bezig en loop je risiko. Wanneer je dat laatste gecalculeerd doet, kun je ook gecalculeerd leuk winst maken.

Wil het bepaald niet bagatelliseren, maar gaan we nu leuk onszelf een kredietcrisis aanpraten ? De basis daarvan was "hobbymatig" onverantwoorde risiko's nemen, overigens al ver eerder dan de kwestie van de leenpakketjes, en daarna elkaar niet meer vertrouwen.

Onze markt is die van affiliates - netwerken - adverteerders en klanten, daar zullen op alle niveau's rotte appels tussen zitten, is van alle tijden, maar 90% is gewoon goed voor z'n geld. Moet je gaan voor die 90 8)
 
9 jun 2008
118
0
0
#11
Ik denk wel dat een adverteerder zich zeer positief kan onderscheiden van de concurrentie, wanneer er op basis van een prepayment betaald wordt. Bijvoorbeeld op basis van maandabonnementen. Vergelijk het met je telefoonabonnement. Daar heb je ook een vast bedrag per maand en als je er over heen gaat betaal je wat bij... Op die manier kan er het grootste gedeelte van de affiliates vrij snel na goedkeuring van de sales, worden uitbetaald. Ik weet niet of merchants op de hoogte zijn van dit grote voordeel voor affiliates.

Het gaat mij niet om risico lopen of de kredietcrisis. Ondernemen is inderdaad risico lopen. Dat houdt 't ook een beetje spannend. Maar het gaat mij om een constante geldstroom die affiliates op elk niveau op gang moet kunnen brengen. Of je nu 50, 500, 5.000 of 50.000 euro per maand omzet....het werkt vele malen beter als de uitbetalingen van je verdiensten wat constanter worden. In plaats van dat je zeer variabele bedragen uitbetaald krijgt. Bijvoorbeeld 2 maanden kleine bedragen, dan een grote uitbetaling, dan weer 3 maanden kleine betalingen, dan weer een grote etc. Dat is erg lastig.

Wanneer het proces van sales keuren, merchants factureren, affiliate uitbetalen sneller gaat....werkt dat mee aan een professionalisering van de affiliate markt. De geldstroom bij affiliates loopt niet synchroom met de financiele ontwikkeling die sommige affiliates doormaken.

Ik heb het bij de opening van dit topic misschien teveel toegespitst op 'wantrouwen' zoals faillissementen etc. Maar het gaat mij eigenlijk meer om het achterhaalde betalings structuur van bepaalde netwerken. Misschien zijn er de mogelijkheden er wel, want ik weet dat 't bij vrijwel elk netwerk mogelijk is....maar dat het nog niet goed wordt duidelijk gemaakt......aangezien nog veel te weinig merchants hier gebruik van maken.
Ik weet van mezelf dat 't een doorslaggevende factor zou kunnen zijn om met een merchant samen te werken.
 
25 jan 2008
3.028
0
0
wfsidee.nl
#12
@Kasper Mid : Met je laatste allinea, daar kan ik best in meegaan, maar zolang je nog plenty adverteerders hebt, die NU een nieuwe website introduceren, die NU een geheel gewijzigde datafeed introduceren, die NU nog de banners even wijzigen, branche : aanschaffingen ( breed te zien dus) in november/december, dan heb ik het gevoel dat de prioriteit toch meer nog op "ons" assortiment moet liggen, en dus de professionaliteit van de adverteerder ( plus diens adviseurs ).

Samengevoegd met je laatste allinea : er is een keten van adverteerder > reklameadviseur / websitebouwer / media adviseur / al dan niet gecombineerd met netwerk richting > affiliates. Heb zomaar een donkerbruin vermoeden dat de schakel in de keten tussen adverteerder en de rest van het volk...... de zwakste schakel is en dan met de nadruk op het niet begrijpen van elkaars (on-)mogelijkheden.

En wanneer de websitebouwer danwel de media-adviseur bijvoorbeeld de vaardigheid bewust of onbewust weglaten om de adverteerder volledig te informeren, kun je ook een adverteerder hebben die voor de volle 100% van de huishoudbacterieën daar geen boodschap aan heeft.
Waar het euvel ligt zullen we nooit exact kunnen traceren, dat het er is : kijk om je heen en onderga......

En daar is geld een onderdeel van. Misschien is het een goed plan om als affiliate ook een bankvergunning aan te vragen en dan gelijktijdig bij Sint Wouter een aanvraag indienen voor bankgaranties en zo. Nog heel even en de al lang niet meer met goud afgedekte euro wordt minder waard dan de , gevoed met chocolade-drugs, chocomuntjes van Black Pete ;D

Overigens zijn er netwerken die maandelijks of half-maandelijks afrekenen....
 
7 jan 2008
65
0
0
www.fersell.com
#13
ouwesmurf zei:
Onze markt is die van affiliates - netwerken - adverteerders en klanten, daar zullen op alle niveau's rotte appels tussen zitten, is van alle tijden, maar 90% is gewoon goed voor z'n geld. Moet je gaan voor die 90 8)
Daar zit wel wat in Ouwesmurf. Het is beter om de controle zelf in de hand te houden. En je niet afhankelijk stellen van merchants.

Je merchants goed screenen, volgen en selecteren voor je besluit hun producten of diensten te promoten. Daarnaast zijn er ook nog een heel hoop te promoten producten en netwerken waarbij je je niet hoeft druk te maken om failliesementen en dat soort tegenslagen. Zoals clickbank of producten waarbij je direct commissie ontvangt op het moment dat er een sale wordt gedaan.