Claim ivm domeinnaam

monchou

Nieuw lid
8 mei 2008
21
0
0
#1
Ik en mijn vriendin hebben momenteel veel lol met www.dexfactor.nl echter gisteren kreeg ik een aangetekend schrijven van een bedrijf dat claimt de rechten te bezitten op de naam de xfactor.

Ik ben eigenlijk niet thuis in rechten omtrent intellectueel eigendom; ik kan nergens traceren of het klopt wat men zegt (bezit men daadwerkelijk rechten op die naam?).

dat ik hun logo niet mag gebruiken, ok, maar mijns inziens is de x factor een term en niet een uniek merk. De website schaadt het belang van dit bedrijf niet. Men zegt bijvoorbeeld ook dat ik geen youtube filmpjes mag plaatsen; hoe komt men erbij? hiervoor moeten ze sowieso bij youtube zijn dunkt me!

daarnaast bestaat er citaatrecht, ik mag een ondersteunend plaatje plaatsen als ik een aflevering bespreek.

Heeft iemand wel eens iets dergelijks bij de hand gehad? Ik heb natuurlijk weinig zin om zomaar aan allerlei gestelde eisen te voldoen. Straks doe ik ze iets cadeau wat niet hoeft.
 

isWeb

Nieuw lid
28 aug 2008
208
0
0
www.isweb.nl
#2
Ik zou voor de zekerheid even contact opnemen met iemand die verstand van dit soort zaken heeft.
Op marketingfacts blogged regelmatig iemand met verstand over dit soort dingen; zie: http://www.arnoud.engelfriet.net/

Wellicht dat een mailtje richting hem al voldoende informatie kan opleveren.
 

monchou

Nieuw lid
8 mei 2008
21
0
0
#3
Hallo Berend,

Bedankt voor deze goede tip; ik heb Arnoud direct een mailtje gestuurd.

Tips blijven uiteraard welkom!
 
W

Wim

Guest
#4
Voor wat je aan mijn commentaar hebt.
De naam xfactor en logo zijn in combinatie met het tv-format geregistreerd en dus niet te gebruiken.
De naam xfactor mag je best in je domain hebben maar juist in combinatie met het tv-format sta je zwak. Je lift mee op andermans succes.
Video's die je laat zien moet je zelf rechten op hebben. Als je video's laat zien van youtube mogen ze jou vertellen dat het niet mag en ben je in overtreding (als het x-factor tv opnamen zijn). Ze zullen het youtube misschien niet verbieden want die betaald er misschien wel voor. Je kan er geen rechten aan ontlenen dat het mogelijk is ze op je site te plaatsen. Wie openbaar maakt is verantwoordelijk.
En ondersteunende foto's mogen ook niet zomaar ergens vandaan gehaald worden. Er zit toch snel copyright op van de maker.
Het is vaak met grote bedrijven zo, zolang je meelift en klein bent is er niets aan de hand en hoor je niets maar als je wat groter wordt dan ben je de ....
 
10 mrt 2009
26
0
0
#5
daarnaast kun je je afvragen of je het risico wilt lopen dat ze dit laten voorkomen.

win je kost het je je advocaat kosten 200-250 euro per uur. verlies je,.
schade bedrag plus je eigen advocaat kosten en advocaat kosten van de tegen partij.

ik zou het er gewoon niet op gokken,.
 

pietervangils

Geen newbie meer!
30 jul 2007
160
0
0
pietervangils.com
#6
ik heb geen verstand van de juridische zaken maar weet wel wat van websites :)

Vraag aan dat bedrijf of je de fansite wel mag blijven exploiteren op een ander domein. (ik ga er van uit dat het gaat om de domeinnaam en niet de content van de website)
a. Nee: tsja dan wordt het erg lastig
b. Ja: zet je website dan voort op een ander domein

Als je de website mag exploiteren op een ander domein zorg dan dat je domein door hen schriftelijk wordt goedkeurd oid. Zodra dit is gebeurt kun je de website verhuizen en (nu komt de truc) alle content van de oude website op de juiste manier redirecten zodat google ziet dat het op een nieuw domein staat. Zorg dat je het oude domein nog een maand of twee in beheer hebt voordat je deze overdraagt (met daarbij een vergoeding voor de gemaakte kosten zou leuk zijn). Zorg ook dat je alle backlinks naar de oude website omzet voorzover dit mogelijk is.

Je zult er altijd bezoekers en wat posities op verliezen, maar je kunt wel wat doen om de schade te beperken.
 

Langace

Nieuw lid
4 dec 2005
1.453
0
0
www.zinngeld.nl
#7
Wij hebben erg veel ergvaring met dit soort dingen, en laatst hebben we een grote zaak verloren.

Wat het belangrijkste is, hoeveel levert het je zelf op? Als je de domein houdt verdien je dan 10, 100 of 100.000 euro?

Als het onder de 1000 euro is zou ik hem gewoon lekker overdragen en daarmee de zaak af doen. Je kan nog een schikkingvoorstel doen, bv dat ze hem kopen maar ik denk, in dit geval, dat je gewoon de lul bent.

Mijn advies, geef hem op.
 
10 mrt 2009
26
0
0
#8
"met daarbij een vergoeding voor de gemaakte kosten zou leuk zijn"

een inbreuk maker een vergoeding geven ?
een inbreuk maker dient de schade te vergoeden lijkt mij.

eric lang, zou je wat inhoudelijke info kunnen geven over die zaak,. ?
geen namen maar hoe het ongeveer in elkaar zat en waar het op stuk liep.

wel interessant,.
 
24 aug 2005
1.434
0
0
www.no-search.nl
#9
wij hebben dit ook paar keer gehad (oa met De Hypotheker) en zoals Eric zegt..je bent echt het beste af om gewoon het domein te geven of evt. een schikking te doen tenzij je er echt goed aan verdient.
 

patje72

Nieuw lid
30 jul 2008
180
0
0
dating.lerenleven.com
#10
Je moet zelf weten wat je doet. Maar ik ongeveer 85% van de gevallen verlies je als het tot een zaak komt. Je staat misschien wel iets sterker dan het gemiddelde geval. Vaak is het zo dat men misbruik maakt van de merknaam en bezoekers bijvoorbeeld door stuurt naar sites die helemaal los staan van de x-factor.

Stel anders je vraag eens op http://rechtenforum.nl/ Je krijgt daar altijd wel snel antwoord en die lui weten waar ze over praten.
 
6 nov 2005
802
0
0
#11
Of iemand de eigenaar is van een merk kan je eenvoudig checken via http://www.boip.int/

Eerste uitgangspunt is dan of jij met dexfactor in dezelfde 'klasse' actief bent als waarvoor de claimende partij zijn merk heeft geregistreerd.

ik zie direct dat xfactor iets heel anders is dan X-factor, en X-factor is niet hetzelfde als x-factor. Heeft toevallig een vuuwerkhandelaar zich gemeld ?

In eerste instantie zou ik niet direct de domeinnaam opgeven, tenzij RTL zich gemeld heeft namens het tvprogramma xfactor ;-)