Nieuwe standaard voor XML Product Feeds

1 feb 2010
7
0
0
#1
Hi allen!

In een ambitieuze poging om de wereld te verbeteren ga ik samen met een aantal partners een standaard ontwikkelen voor product feeds. Zodat shops straks hun catalogus (ook buiten affiliate netwerken om) kunnen syndicaten, zoals blogs nu met RSS hun nieuws in generieke vorm aanbieden. Iedere rubriek/categorie kan zo zijn eigen feed hebben. We geloven dat dit voor zowel merchants als affiliates interessant is.

Ik kan me geen betere plek voorstellen om mensen uit te nodigen eens mee te denken hoe zo'n feed eruit moet zien. Een generieke oplossing maken voor alle denkbare producten is geen makkelijke taak en ik hoop dat jullie als veteranen hier ideeën over hebben. Is voorraadinformatie belangrijk? Hoe ga je om met maten? En hoe krijg je hier uiteindelijk een affiliate ID in?

Hoe laagdrempeliger (cq. uitgekleder) de standaard wordt, hoe eenvoudiger deze te realiseren is. Een aanzet:

Code:
<?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?>
<shop>
	<name>Zoovillage</name>
	<url>http://www.zoovillage.com/</url>
	<catalogue>
		<item>
			<desc><![CDATA[Lorem ipsum dolor sit amet.]]></desc>
			<pub_date>Sun, 27 Mar 2011 12:20:00 +0000</pub_date>
			<sku>123</sku>
			<title>Original Desert Boot</title>
			<manufacturer>Clarks</manufacturer>
			<image>http://www.zoovillage.com/img.jpg</image>
			<url>http://www.zoovillage.com/product.php</url>
			<price_retail currency="EUR">119.00</price_retail>
			<price_sale currency="EUR">99.00</price_sale>
			<networks>
				<network name="tradedoubler" adid="1234" />
			</networks>
		</item>
		<item>
			etc.
		</item>
	</catalogue>
</shop>
Ik kan me voorstellen dat jullie skeptisch zijn naar de haalbaarheid van dit plan. Dat zijn wij ook, we zijn echter van mening dat we de argumenten in huis hebben om webshop vendors zoals Magento en Venda te kunnen overtuigen. En zo niet, dan kunnen we altijd nog plug-ins beschikbaar maken voor die systemen.

Ieder advies is welkom. Dit is een plan waar wij zelf niets aan zullen verdienen, maar waar iedereen uiteindelijk interessante diensten op kan bouwen. Wij hebben al een idee klaarliggen ;)

Ieder advies is welkom!
 
25 jan 2008
3.028
0
0
wfsidee.nl
#2
In een ambitieuze poging om de wereld te verbeteren
Gegeven dit :
waar iedereen uiteindelijk interessante diensten op kan bouwen. Wij hebben al een idee klaarliggen
lijkt het toch meer te gaan om een ambiteuze poging om eigen resultaten te verbeteren. ;)

We geloven dat dit voor zowel merchants als affiliates interessant is.
Als je dat weet, weet je ook hoe er wel of niet door ons mee gewerkt wordt en is de vraag overbodig.
hoop dat jullie als veteranen hier ideeën over hebben
Hoop toch niet dat je het idee hebt, dat wij een collectie "Benidorm bastards" zijn ? Wij staan nog immer vooraan in de strijd. :)

Maar wanneer je echt de wereld wilt verbeteren, verzin dan een methode die de huidige CSV en XML en RSS feeds geheel vervangt door iets meer flitsend, iets van morgen, het ongebreidelde van de feed heeft z'n langste tijd wel gehad. 8)
 

xipe

Nieuw lid
31 mrt 2008
650
0
16
#3
Hi all,

Nou, ik vind dit een geweldig initiatief.

Of het enige kans op succes zal hebben, hangt af van de bereidheid van netwerken en merchants om zich hieraan te committen.
En zolang dat een utopie lijkt, waag ik mij hier niet aan, hoewel ik wel bepaalde ideeën in deze richting heb.
;D
 

DikkieD

Nieuw lid
25 okt 2007
973
0
0
#6
Volgens mij zijn er momenteel 100 van dit soort initiatieven die ergens lekker in de koelkast stof staan te happen. Hoe vaak kwam een roep naar zo'n standaard al wel niet langs (op int. forums etc). Als het makkelijk haalbaar zou zijn was het er al. Nu blijft het gerommel. Of je met een 'eigen' standaard het verschil kunt maken weet ik niet. Ook is het belangrijk rekening te houden met de veranderingen van tegenwoordig; de feed output moet uniek zijn om het verschil te maken (de site er omheen natuurlijk ook). Het zou fantastisch zijn als jullie Magento etc feed ready kunnen maken met een standaard ingebouwde reader of plugin. Als je toch wat focus op Wordpress zou leggen zou je ook al heel snel veel kunnen bereiken. Is het echter niet belangrijker dat de feed juist uniform wordt opgezet, zodat het niet afhankelijk is van het platform waarop het gebruikt wordt? Inhoudelijk kan ik je niet van input voorzien; ben natuurlijk een leek op het gebied van (het gebruik van) feeds :). Misschien kun je samen met wat 'guru's' de handen ineen slaan...
 

xipe

Nieuw lid
31 mrt 2008
650
0
16
#7
Het opzetten van een standaard voor feeds (xml, csv, maakt niet uit) heeft denk ik alleen zin als je hiervoor een wereldwijd geaccepteerde standaard kunt neerzetten.
Iets voor een internationale Affiliate Taskforce?

Stel je voor: in elke feed heeft bepaalde informatie dezelfde tag of veldnaam.
Een walhalla..!
:)

Op dat moment kun je ook affiliate webservices gaan inzetten, dat zou helemaal mooi zijn...
Maar zoals Ilja al aangeeft: ver weg.
 
B

Beachboy

Guest
#8
Volgens mij is er al een standaard voor feeds.
Bepaalde info in dezelfde veldnaam? Ik gebruikt het iedere dag....
Jullie trouwens ook dus wat is er zo bijzonder aan?
- Product ID
- Product Category
- Product Brand
- Product Description
- Product URL
- Product Image
 
25 jan 2008
3.028
0
0
wfsidee.nl
#9
Helemaal eens Beachboy, iedereen die met een shop werkt, ziet de remapping al standaard staan voor die shop, of je nu Affilistore, Affiliatemaster, PriceTapestry, de Wordpress jongens, Joomla en de variant van M4N neemt, allemaal koekjes van hetzelfde deeg.
Neemt niet weg, dat er ruimte is voor verbetering, denk aan alleen muteren op produktbasis. Dat kan de shop van M4N, dat kun je sec op de M4N-feed toepassen, maar daar passen - logischerwijs - weer niet de produkten van andere netwerken in. Dus moet de keuze zijn om eigen invoer toe te passen, doen collegae ook zelf, maar voor een totaal initiatief : hebben wij daarbij een leidende rol ? Dacht het niet.

De leidende rol ligt bij de opdrachtgever, de adverteerder, tenzij je dermate fors omzet levert dat je eisen kunt stellen.
In feite bij de marketingafdeling/mediaburo/reklameburo dat de internetakties doet. Die geven een opdracht aan eigen of externe feed-bakkers en die willen hun eigen methoden blijven voeren. Nl. blij dat ze de XML theorie eindelijk snappen, en wat afnemers ermee doen is hun pakkie-an.
Zelfs uniformiteit op het foto-formaat is al niet mogelijk, zelfs al pak je alleen de labels van de Sundio Groep, heb je al onderlinge verschillen op image-url.

Uniformiteit tussen de nederlandse top-netwerken ? Lijkt onderhand ook een brug tè ver.
Maar in ieder geval is de ambitieuze poging om de wereld te verbeteren een sympathiek idee, maar op de verkeerde plaats neergelegd. :-\

toevoeging : ik vergeet in de opsomming 2 produkten van collegae, mea culpa, heb ze even niet bij de hand.
 

xipe

Nieuw lid
31 mrt 2008
650
0
16
#10
Beachboy zei:
Volgens mij is er al een standaard voor feeds.
Bepaalde info in dezelfde veldnaam? Ik gebruikt het iedere dag....
Jullie trouwens ook dus wat is er zo bijzonder aan?
- Product ID
- Product Category
- Product Brand
- Product Description
- Product URL
- Product Image
Nou, bij een standaard heb ik echt een ander idee, hoor...
Want de Product ID heet bij het ene netwerk id, bij een ander netwerk uniqueid, prodID, prod_id etc etc.
En een merk is dan weer brand, of trademark, of merchant, ...
Op een moment dat je hier vaste benamingen en afspraken over hebt, spreek je m.i. van een standaard.
:)
Maar... Zover zie ik het nog lang niet komen.
 
1 feb 2010
7
0
0
#11
Bedankt voor de reacties heren! Ik zal even reageren, want er zijn misschien een paar misverstanden.

ouwesmurf: lijkt het toch meer te gaan om een ambiteuze poging om eigen resultaten te verbeteren.
Ik heb nog geen (noemenswaardige) affiliatesite lopen. Wel een goed idee, waarvoor een universele product feed een voorwaarde is. Zonder zo'n feed is ons idee überhaupt niet haalbaar. In eerste instantie zijn we dus ontzettend gebaat bij een dergelijke, solide standaard. Het kapitaliseren daarop komt later wel en aangezien het een open standaard betreft, is dat niet aan ons voorbehouden.

Ilya: Is het echter niet belangrijker dat de feed juist uniform wordt opgezet, zodat het niet afhankelijk is van het platform waarop het gebruikt wordt?
Ik heb het niet eens zozeer over een affiliate product feed, maar simpelweg een manier voor shops om hun assortiment in een universeel, generiek formaat te ontsluiten. Vrij letterlijk een RSS voor shops dus. Zoals Ilya zegt. Affiliate links kunnen dan gekoppeld worden door SKU's te matchen. Tenzij jullie iets slimmers weten :)

Ilya: Hoe vaak kwam een roep naar zo'n standaard al wel niet langs (op int. forums etc). Als het makkelijk haalbaar zou zijn was het er al.
Ha! Dat hoopte ik ook. Maar zoekopdrachten naar "universal xml product feed" of "xml product feed standard" leveren helemaal niks op. Dat geeft te denken. Misschien wordt er vaak om gevraagd, maar is er nooit een grassroots initiatief geweest dat er echt werk van wilde maken?

RSS is ook gewoon begonnen met een idee. Natuurlijk was het niet de volgende week wereldwijd geïmplementeerd, maar het is uiteindelijk gelukt. En dat was zónder support van een leger aan affiliates of commercieel belang. Wij hebben meer leverage want er is omzet bij gebaat. Echter moet iemand die poging doen en ik neem 'm serieus.

Dus, utopiemodus aan, wat zou je willen in zo'n feed?
 
25 jan 2008
3.028
0
0
wfsidee.nl
#12
Maar zoekopdrachten naar "universal xml product feed" of "xml product feed standard" leveren helemaal niks op. Dat geeft te denken.
Dat geeft helemaal niet te denken. XML IS universeel. , is een standaard.
Lees bijvoorbeeld ook dit overzicht van W3C, de XML is juist slechts een kapstok, een structuur, om ongeveer alles en nog wat te bevatten en door te geven.

De vraagkant ( eindgebruikers ) kan 101 zaken willen hebben, wanneer de aanbodkant dat niet wil verwezenlijken, is het verloren energie.

Wanneer affiliates klachten hebben is het juist omdat de aanbodkant minder correcte gegevens verschaft, dat los je niet op met een nieuwe verlangenspakket en evenmin met een nieuwe structuur. XML kan het uitstekend aan, CSV overigens ook, maar dat is een ander verhaal.

En het willen weten van wat affiliates aan geheel diverse branches gewijde datafeeds willen hebben staat al lang en breed op dit forum. De reisbranche verschilt van de kleding, verschilt van gezondheid, verschilt van de telecom en ga zo maar door. Voor dat doel zit er ook een zoekfunktie op dit forum. ;D

maar simpelweg een manier voor shops om hun assortiment in een universeel, generiek formaat te ontsluiten. Vrij letterlijk een RSS voor shops dus.
RSS is een variant van XML en juist in het kader van de beperkte opzet van RSS is die vorm minder geschikt voor de veelheid van gegevens die de datafeed noodzaakt.
Kijkend naar sites als Kieskeurig, Kelkoo, beslist etc. lijkt het mij dat adverteerders niet zo'n heel groot probleem hebben om hun webshop te ontsluiten.

imho : utopiemodus overbodig. ;)

En zit je helemaal omhoog met een ondraaglijke behoefte aan inzicht : vraag alle netwerken even om een verzameling van hun csv headers, heb je heel snel en heel compleet een beter overzicht van wat er allemaal kan. 8)
 

pietervangils

Geen newbie meer!
30 jul 2007
160
0
0
pietervangils.com
#14
Kijk eens naar de feed specificaties van Google Shopping: http://www.google.com/support/merchants/bin/answer.py?hl=nl&answer=188494

Kun je niet beter op de standaard van Google aansluiten en daar dingen voor ontwikkelen? (internationaal gebruiken veel merchants die standaard al). Ik verwacht dat binnen 1 jaar veel merchants in Nederland deze standaard ergens op de plank hebben liggen omdat ze allemaal in Google Shopping willen staan.

Dan hou je tijd over om de wereld ook echt te verbeteren met wat vrijwilligerswerk of iets dergelijks ;-)
 
1 feb 2010
7
0
0
#15
@ouwesmurf Probeer je me nou uit te leggen wat XML is? ;) In het kort: natuurlijk is XML universeel, maar dat maakt afspraken over bepaalde vormen van content (zoals RSS) niet overbodig. Ik besef dat er aan de vraagkant onwijs veel variatie is, dus het is een kwestie van zoeken naar de gemene delers en sommige mensen teleurstellen in het belang van haalbaarheid.

@pietervangils Dank! Ik duik daar eens even in! :)
 

xipe

Nieuw lid
31 mrt 2008
650
0
16
#16
pietervangils zei:
Kijk eens naar de feed specificaties van Google Shopping: http://www.google.com/support/merchants/bin/answer.py?hl=nl&answer=188494

Kun je niet beter op de standaard van Google aansluiten en daar dingen voor ontwikkelen? (internationaal gebruiken veel merchants die standaard al). Ik verwacht dat binnen 1 jaar veel merchants in Nederland deze standaard ergens op de plank hebben liggen omdat ze allemaal in Google Shopping willen staan.

Dan hou je tijd over om de wereld ook echt te verbeteren met wat vrijwilligerswerk of iets dergelijks ;-)
Kijk, dit ziet er goed uit!
We gaan het wiel toch niet opnieuw uitvinden, toch?
:)
 
25 jan 2008
3.028
0
0
wfsidee.nl
#17
Probeer je me nou uit te leggen wat XML is?
Kijk wel uit ;D
Het was jou citaat dat aanleiding gaf voor een reaktie inzake je neiging tot een standaard te willen van een standaard.

Wanneer jij iets anders wilt, moet je dat toch even duidelijker omschrijven. Wat Pieter terecht aangeeft is de al lang en breed bestaande internationale situatie, toegegeven , voor Nederland sedert kort geïntroduceerd, maar toch. En zoals hij ook impliciet aangeeft , pak je met Google datafeeds al gelijk de massa. Om dan tegen die stroom in te willen varen, is goed voor de spiertjes, maar copy/past werkt sneller.
Sterker, affiliates vinden het niet leuk om te horen, maar tegelijkertijd een voordeel bij het nadeel van een grote concurrent, voor Google maken adverteerders wèl aangepaste feeds wat ze voor affiliates niet willen of kunnen doen. En dat is precies wat ik je hiervoor ook heb aangegeven : ga te biecht bij de adverteerders en hun compaenen.
En misschien, heel misschien, mogen wij wel inschrijven bij Google netwerk, tenslotte hebben de Nederlandse netwerken die eenheid nog niet kunnen bereiken.

Begrijp me goed : ik ben een warm voorstander van het ontwikkelen van betere eindresultaten.
Het zijn alleen de adverteerders die de specificaties van het produkt bepalen. En dus de produkt-datafeed.

Anderzijds, willen wij als affiliate nièt afhankelijk zijn van bovenomschreven ontwikkeling, zullen wij iets anders moeten willen en doen. Kun je daar een andere zon over laten schijnen, dan hebben we het ergens over. 8)
 
13 aug 2010
50
0
0
www.Easybungalows.nl
#18
Waar ik nu echt behoefte aan zou hebben is een tool om zonder veel poespas de aangeboden feeds te implementeren. Komt ook doordat ik technisch (nog) niet goed ben onderlegd om feeds goed te gebruiken.
Ik weet dat alles te leren is, maar dit blijft nog steeds voor mij een heel gedoe.
 
1 feb 2010
7
0
0
#20
@Saturnus10: Waar ik nu echt behoefte aan zou hebben is een tool om zonder veel poespas de aangeboden feeds te implementeren.
Bedoel je een adapter? Het is redelijk eenvoudig om een adapter te maken die de veldnamen van ingeladen feeds "vertaalt" naar veldnamen die jij wilt hebben. Als daar geld in te verdienen is hoor ik het wel, dan heb ik het dit weekend nog klaar ;)